Bovenkarspel – De Bollen Innovatief Bokaal blijft ook in 1999 in West-Friesland. Tulpenkweker Peter Smak uit Wervershoof mocht de begeerde prijs van het blad Bloembollencultuur voor innovaties in het bollenvak gisteravond in ontvangst nemen. Dat gebeurde op de West-Friese Flora waar tien inzenders, van wie er vijf uit West-Friesland kwamen, in spanning zaten welke vinding door vak en publieksjury het hoogst werd gewaardeerd.

Smak won de prijs met zijn inzending van een speciale bolhouder voor het broeien van tulpen op water. De zeskantige houders makte en optimale benutting van de ruimte mogelijk. Doordat ze aan de onderkant zijn afgeschuind, snijden ze bij het plukken van de tulpen ook de wortels af, zodat de omringende tulpen niet worden losgetrokken.

Hij kaapte de eerste plaats weg voor de neus van de plaatsgenoot Marcel Boos, die een systeem ontwikkelde voor het broeien van irissen op water. Tot nu toe worden irissen alleen nog in potgrond opgekweekt. De derde beker was voor Kees Kok uit Bovenkarspel. Hij ontwikkelde een machine waarmee brede netten die bij het telen van tulpen worden gebruikt kunnen worden gereinigd en opgerold. Zijn machine is in een afgedankte winkelwagen gemonteerd zodat Kok zijn klanten op eigen erf bezoekt en zich daardoor geen zorgen hoeft te maken over de grond die bij het schoonmaken uit de netten komt. Juryvoorzitter Erik Pekkeriet van het LTO innovatiecentrum roemde de aanwezigen voor hun vindingrijkheid. “Ik krijg bij het innovatiecentrum te maken met vindingen uit de hele agrarische sector, maar ik durf best te zeggen dat het bollenvak er in positieve zin uitspringt. Er waren bij de ingediende vingen ook matige of slechte.”

Nic Snoek van de Landbouwvoorlichting DLV, die de bijeenkomst aan elkaar praatte, had voor Hans Bleeker van Agrifirm een bos bloemen om iets goed te maken. De organisatie was de ingezonden plantenmachine helemaal vergeten. Bleeker kondigde direct aan volgend jaar twee vindingen in te zenden. “Zodat ze er een kunnen vergeten en ik toch nog meedoe”